De Hillegommerbeek stroomt al eeuwenlang door Hillegom. Het water liep zo vanaf de hoger gelegen duinen naar het Haarlemmermeer. Een deel van de Beek is geen natuurlijke afwatering, maar is gegraven om het water af te voeren en scheepvaart mogelijjk te maken.

In 1722 kocht de Amsterdamse burgemeester Jan Six de hele ambachtsheerlijkheid Hillegom, dus vrijwel het hele dorp. Kort daarna liet hij naast de smalle en slingerende Oude Hillegommerbeek de rechte Nieuwe Beek graven.
Bovendien verving hij de houten bruggen door drie stenen bruggen: de Hillegommerbrug in de Hoofdstraat, de brug in de Zanderijlaan, nu Wilhelminalaan, en de Hippelaarsbrug in de 3e Loosterweg. Six was dat zo gewend in de stad, maar voor een dorp was dat ongewoon in die tijd.
Groenten- en fruitkwekers gebruikten de Hillegommerbeek om hun producten naar de marktin de stad te vervoeren. Hillegom had zelfs een eigen groenten- en fruitmarkt in Amsterdam. De schippers duwden hun schuiten vanaf het jaagpad voort, onder de hoge kwakel (brug) door.
De duinen zijn inmiddels verdwenen, maar de Hillegommerbeek is er nog altijd. Hetjaagpad erlangs is nog altijd een geliefd ommetje.