Hillegom is in de loop der eeuwen gegroeid van een dorpje in de duinen tot een veelzijdige gemeente. We gaan terug in de tijd en kijken hoe Hillegom er in de laatste vier eeuwen uitzag.

Hillegom in 1615: Het dorp Hillegom ligt aan de rand van de duinen. Er wonen 400 mensen, die leven van tuinbouw en veeteelt. De duinen ten westen van het dorp zijn woeste gronden, waar gejaagd wordt op konijnen. Aan de oostkant van het dorp liggen de weilanden. Die grenzen aan het grote Haarlemmermeer en Leydse Meer, waar veel gevist wordt.

Hillegom in 1750: Vanaf 1650 komen rijke en adellijke families uit de stad naar het rustige en schone Hillegom om er de zomers door te brengen. Met de trekschuit door de Leidsevaart kunnen zij Hillegom makkelijk bereiken. In de binnenduinen laten zij fraaie buitenplaatsen aanleggen, zoals Oostende, Horstendaal, Weerestein, Treslong, Meer en Dorp, ’t Hof van Hillegom, Lapinenburg en Elsbroek. De tuinbouw floreert; Hillegom heeft een eigen groenten- en fruitmarkt in Amsterdam.

Hillegom in 1850: Vanaf ongeveer 1830 gaan de Hillegomse boeren en tuinders steeds meer bloembollen telen. De kalkrijke zandgronden zijn vooral voor hyacinten geschikt. Bollenhandelaren reizen de hele wereld over om bollen te verkopen. Er is steeds meer behoefte aan bollengrond en bollenbedrijven. Er wonen dan ongeveer 2000 mensen. De duinen worden steeds verder afgegraven. De bloembollencultuur verandert Hillegom in een bollendorp.

Hillegom in 1950: Hillegom is voor de Tweede Wereldoorlog het belangrijkste bollendorp in de Bollenstreek met veel kwekerijen, handel en transport. Het laatste duinzand verdwijnt vanaf 1904 in de kalkzandsteenfabriek. Vanaf 1895 heeft Hillegom een treinstation en ook de Haven is sterk uitgebreid. Er is veel werk en er zijn veel arbeidskrachten nodig. Het dorp groeit door tot bijna 14.000 inwoners.

Hillegom in 2016: Hillegom is uitgegroeid tot een plaats met 21.072 inwoners en met allerlei soorten werkgelegenheid en voorzieningen. Op de bollenvelden worden geen woningen gebouwd, daarom liggen alle nieuwe woonwijken aan de oostkant van het dorp, in de polders. De Hillegommers houden van tradities maar ook van vernieuwing.