Bij voormalig VVD wethouder Jeroen Verheijen ontstond het idee om te onderzoeken of met behulp van de vaarwegen Hillegom aantrekkelijker zou kunnen worden gemaakt voor inwoners en toeristen. Verheijen opperde het idee om MeerBusiness Duin & Bollenstreek in combinatie met St. Hillegom Marketing te laten onderzoeken of er bedrijven geïnteresseerd zouden zijn dit op te pakken.

Olympia Charters uit Warmond leende een Seafury sloep uit, waarin maximaal 12 personen konden worden vervoerd. Schippers werden via Facebook geworven op basis van vrijwilligheid.De boot, die de naam Hillegomse Bollenboot kreeg voer van dinsdag t/m zaterdag en voer maximaal 4x per dag. Deelnemers konden kiezen voor een basisplek aangevuld met diverse cateringmogelijkheden van een kop koffie tot een volledig gevulde koffer aan boord.
In totaal hebben over 25 dagen ca 400 deelnemers meegevaren.

De reacties van de deelnemers waren over het algemeen zeer lovend en positief, zowel onder de toeristen (20%), buiten Hillegom (20%) als de Hillegommers (60%).
De schippers ontvingen zeer enthousiaste reacties en ook op Facebook werd positief over de Hillegomse Bollenboot geschreven.
Het oorspronkelijke idee voor de vaarroute was te vertrekken vanaf de aanlegsteiger voor het raadhuis richting Ringvaart van de Haarlemmermeer. Dan rechtsaf richting Lisse en bij de steenfabriek de vaart nemen langs de steenfabriek om vervolgens via de Arnoud naar de Leidsevaart te varen. Vanuit de Leidsevaart de Hillegommerbeek in. Achter de huizen van de Wilhelminalaan via de Beek terug naar de aanlegsteiger.

Alle betrokken partijen zijn positief over de pilot en zien een vervolg wel zitten.