Stichting Vrienden van Oud Hillegom presenteert een serie van vier bijzondere wenskaarten, gedrukt op tulpenbollenpapier. Vanaf zaterdag 10 september zijn de kaarten te koop bij The ReadShop Hillegom en op het onderkomen van de stichting op Kwekerij Veelzorg.

Dit jaar is het 300 jaar geleden dat Jan Six II de Ambachtsheerlijkheid Hillegom verwierf en 200 jaar geleden dat Jan Six IV de Zanderij van Six verkocht aan Rutgerd Veldhuyzen van Zanten die er Kwekerij Veelzorg op stichtte. Stichting Vrienden van Oud Hillegom greep deze jubilea aan om een serie historische wenskaarten te produceren.

De vier wenskaarten tonen aquarellen van bijzondere Hillegomse plekken, namelijk Kwekerij Veelzorg, de Sixlaan met de reuzen tulpenbol van Jan Six I, de kwakel over de Oude Hillegommerbeek en Villa Santwyck aan de Wilhelminalaan, wier lot nog steeds onzeker is. Bestuurslid Jacolien van der Valk legt uit waarom de keuze juist op deze vier plekken is gevallen: “Kwekerij Veelzorg en de Sixlaan zijn rechtstreekse verwijzingen naar de jubilea die wij dit jaar gedenken. De kwakel over de Oude Beek is al 32 jaar het onderwerp van het logo van onze stichting en is onderdeel van het in december 2021 aangevraagde Beschermd Landschap, waarover wij nog steeds op een gunstig oordeel hopen van de gemeente Hillegom. Die hoop hebben wij ook voor de aanvraag tot gemeentelijk monument voor villa Santwyck, die inmiddels al ruim een jaar bij de gemeente Hillegom ligt. Historisch erfgoed is kwetsbaar en hoe langer het duurt voor een beslissing is genomen, hoe verder het van je af staat. Hopelijk hoeven we niet te zeggen, gelukkig hebben we de wenskaart nog.”

De wenskaarten zijn voorzien van aquarellen door Jan Zeilemaker, tevens vormgever van het donateurstijdschrift Hangkouserieën van de Vrienden. “Jan heeft gewerkt van oude en nieuwe foto’s en prachtige afbeeldingen geleverd”, legt het bestuurslid uit. “Voor de afbeelding van Kwekerij Veelzorg stond een zwartwit-luchtfoto van de KLM uit de jaren ’50 model. Daar heeft Jan wat artistieke vrijheid moeten nemen om de bloembedden te kleuren, maar dat is heel mooi gelukt.”

De wenskaarten zijn gedrukt op tulpenbollenpapier, een oer-Hollands product bedacht door bloembollenkweker Teeuwen & Zn. B.V. uit Breezand. Het papier bevat 30% vezels van tulpenbollenpulp en de vezels zijn dan ook goed zichtbaar in het papier. De wenskaarten worden verkocht met een bijpassende envelop van papier met grasvezels en zijn vanaf zaterdag 10 september exclusief te koop bij The ReadShop Hillegom en bij het clubhuis van de Vrienden op Kwekerij Veelzorg.

De prijs van de wenskaarten is € 3,25 per stuk. Een set van vier wenskaarten kost 11,50.

foto Harry Prins