Op woensdag 8 september onthulde burgemeester Arie van Erk en de heer van Hillegom Jan Six X de prachtige reuzenbol Jan Six. Op de reuzenbol geschilderd door de bekende Bollenstreekse schilder Nicoline Heemskerk Jan Six de eerste samen met zijn vrouw Margaretha Tulp, het wapen van de familie Six en de Hillegomse Hangkous.

Jan Six eerder geschilderd door Rembrandt van Rijn, een verre voorvader van onze wethouder Jan van Rijn wellicht?, staat samen met zijn vrouw die eerder geschilderd werd door een leerling van Rembrandt, Govert Flinck op de kop van de bol.

De jurk van Margaretha verloopt in de kleurrijke bollenvelden waarin de Hillegomse Hangkous iets beteuterd richting Weerensteinstraat staat te kijken. Is dat omdat hij op de achterkant staat, of dat de geschiedenis niet zo gelopen is zoals op de reuzenbol tot uitdrukking is gebracht? Het is in ieder geval een vrije interpretatie van de schilder die voor Hillegom een prachtig kunstwerk heeft geleverd.

Bij elke bol wordt door de leerlingen van het Fioretti college een uniek informatiebord geplaatst. Om dit moment staan bij de kunstwerken bijzonder geslaagde met 3d technologie gemaakte tijdelijke informatiebordjes.

Op zo’n honderd meter van elkaar zijn nu een aantal prachtige kunstwerken te bewonderen. In de tuin van het voormalige Treslong bij Anthos een kleurrijke reuzenbol, op de hoek van het prachtig gerenoveerde van Nispenpark het fraaie Beatlesmonument, Jan Six op de Sixlaan en kunstwerk de Vlught in het water bij het Fioretticollege.