Hillegom – Zeven jaar na de tweede wereldoorlog in 1952, werd Henk Klinkhamer geboren. Als jong kind wist Klinkhamer al wat zijn missie in het leven zou zijn! Hij zou kunstenaar worden en daar alles voor doen en laten wat nodig zou zijn. Op zeer jonge leeftijd wist Klinkhamer zijn eigen pad te bewandelen en zich los te koppelen van de “gewone wereld” ongeachte de weerstand en de kritiek die hij kreeg, al was dat uit zijn directe omgeving. Het ging alleen maar over die ‘rot’ oorlog en noeste arbeid bij ons thuis. ‘Wat kun je nou bereiken als kunstenaar?’ werd er dan gezegd. Henk Klinkhamer trok zich er niets van aan en ging aan het werk.

Dit leverde hem zeer zeker geen windeieren op omdat het vuur in hem ontwaakt was en de geest uit de fles, ‘The spirit must blow’ – De geest moet waaien, een veel door Klinkhamer gebezigde uitspraak. Als kind werd hij al snel geïnspireerd door de grote vrij vechters in de kunst. Picasso en Appel zijn daar sprekende voorbeelden van. Klinkhamer wilde niet keurig tussen de lijntjes kleuren en deftig gaan zitten doen met een verfpalletje. ‘Vernietig om te creëren’ dan kom je tot de goeie dingen, voegde hij er aan toe.

Op school was Klinkhamer alleen maar bezig met tekenen en schilderen, de rest kon hem niet zo bekoren. Leergierig als hij was hield het leersysteem Klinkhamer niet bij en moest hem loslaten in een explosief kleurrijk en vrij bestaan. Klinkhamer schoolde zichzelf in vele richtingen maar vooral in de kunst.

In zijn tiener jaren ontmoet Klinkhamer zijn lieve vrouw Henny waar hij de rest van zijn leven mee samen is gebleven. Ze vormden een onafscheidelijk team in de kunst en in samenwerking met velen wisten ze dit tot grote hoogte te tillen en mooie projecten te realiseren. Installaties, exposities in binnen en buitenland, manifestaties en liefdadigheid. Daarnaast Heeft Klinkhamer veel gewerkt in opdracht voor bedrijven en particulieren.

Klinkhamer leefde zijn jongensdroom door zijn leven te wijden aan het onafhankelijk kunstenaarschap. En hij heeft dit professioneel meer dan 35 jaar gedaan. De laatste periode werkte Klinkhamer op zijn atelier en voornamelijk alleen zwart, op wit. Hij vertelde dat hij verzadigd was van al het intense kleurgebruik in zijn leven, de herfst van het leven brak aan. Vrij, fantasievol en kleurloos maar niet minder mooi. De twee uiterste waarden als een eeuwig durende Symphony, onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De rivier die na een lange tijd de zee bereikt en opgaat in al dat is.

In 2018 werd Klinkhamer ziek en is als gevolg hiervan in 2019 op 29 maart op 66 jarige leeftijd overleden. Een laatste signatuur onder het meesterwerk, het leven!

De expositie “Kunst is voor eeuwig” van Henk Klinkhamer is van 18 april tot en met 29 mei te bezichtigen bij Galerie / Kunstuitleen Bollenstreek. Gedurende de expositieperiode heeft de Kunstuitleen een welkomstgeschenk klaar liggen voor alle nieuwe leden. Meer informatie over de expositie, de lezing, welkomstgeschenk, kunst lenen of openingstijden is te vinden op: www.kunstuitleenbollenstreek.nl