In 1946 richtte de ANWB de Wegenwacht op, in navolging van de Britse Automobile Association (AA). Daarom wordt in 2021 het 75-jarig bestaan herdacht. Ter gelegenheid hiervan vindt op zaterdag 14 augustus een herdenkingsrit plaats van Hillegom naar Den Haag.

De Wegenwacht startte in 1946 met Harley Davidson motoren uit het Canadese leger. In 1950 stapte de ANWB over op nieuwe BSA-motoren uit Engeland. Daaraan werden Hollandia zijspanbakken bevestigd, waarin het gereedschap werd vervoerd. De ANWB heeft in de jaren ’50 en ’60 meer dan 400 BSA’s gebruikt voor de Wegenwacht. De gele zijspancombinaties waren een vertrouwd beeld op de Nederlandse autowegen.

Tussen 1961 en 1963 werden de motoren vervangen door Citroen 2CV bestelwagens. De BSA-motoren vonden hun weg naar liefhebbers; er zijn nog zo’n vijftig Wegenwacht-motoren in Nederland, waarvan er nog vijf rondrijden.

Herdenkingsrit 14 augustus
In 2021 wordt het 75-jarig jubileum van de Wegenwachtgevierd. Vanwege het belang van BSA-motoren voor de jubilerende Wegenwacht heeft de BSA Owners Club Nederland het initiatief genomen voor een herdenkingsrit voor Wegenwacht-motoren. Die vindt plaats op zaterdag 14 augustusen voert van Hillegom via Wassenaar en Den Haag naar Ypenburg.

Waarom vanuit Hillegom?
De herdenkingsrit start in Hillegom, omdat in Hillegom het initiatief is genomen voor de oprichting van de ANWB. Het Hillegomse hotel Koning, ofwel Het Wapen van Friesland, was in de 19deeeuw het clublokaal van de Haarlemse Vélocipède Club, waarvan ook de Hillegomse bloembollenkwekers Van Waveren lid waren. De sportieve wielrijders oefenden in de grote zaal op hun hoge fietsen met ongelijke wielen. Tijdens een fietstocht op 22 april 1883 naar Den Haag ontmoette de Haarlemse Vélocipède Club de Haagse Vélocipède Club De Ooievaar. De Hagenaars gingen mee naar Hillegom, waar een feestelijke avond volgde in het clublokaal aan de Hillegomse Houttuin. Na die ontmoeting besloten de twee clubs het initiatief te nemen tot oprichting van de Nederlandsche Vélocipèdistenbond. Dit gebeurde uiteindelijk op 1 juli 1883 in Utrecht. Na twee jaar werd deze bond omgedoopt tot Algemene Nederlandse Wielrijders Bond(ANWB). De basis van de ANWB ligt dus in Hillegom. Bij het 50-jarig bestaan in 1933 werd in hotel Het Wapen van Friesland een glazen gedenkplaat geplaatst, die sinds de sloop van het hotel in 1981wordt bewaard in het ANWB-archief in Den Haag.

Hotel Het Wapen van Friesland
De glazen gedenkplaat uit 1933 Er is nog een tweede reden voor de keus van Hillegom als vertrekpunt van de rit: de BSA Owners Club Nederland is in Hillegom opgericht. Deze landelijke vereniging met 600 leden heeft als doel: het in stand houden, alsmede het bevorderen van het gebruik van motorfietsen van het merk BSA, zoals die tot 1974 werden geproduceerd door Birmingham Small Arms. Een jaar later, op 17 mei 1975,werd in Hillegom de BSA Owners Club Nederland opgericht door Jan Brouwer uit Hillegom en Benedict Lefeber en Bertil Veldhuyzen van Zanten uit Lisse. De oprichting van de ANWB vertoont dus een opmerkelijke parallel met de oprichting van de BSA Owners Club Nederland.

Programma 14 augustus: 75 jaar Wegenwacht
10.00 uur: Klassieke ANWB-Wegenwacht zijspancombinaties verzamelen bij het gemeentehuis van Hillegom: Hoofdstraat/hoek Van Meerbeekstraat, Hillegom.
11.00 uur: Vertrek van de herdenkingsrit met wegenwachtmotoren naar Den Haag.
12.00 uur: Aankomst bij het Louwman Museum in Den Haag(www.louwmanmuseum.nl).Daar is t/m 5 september een tentoonstelling van historische Wegenwacht-voertuigen.
14.00 uur: Vertrek van het Louwman Museum naar het Technisch Expertisecentrum van de ANWB en de Wegenwacht in Ypenburg.
14.30 uur: Ontvangst door de ANWB in Ypenburg, ter herdenking van 75 jaar Wegenwacht.
15.30 uur: Vertrek van Ypenburg naar Hillegom.

Op zaterdagochtend 14 augustus a.s. worden de deelnemers aan de herdenkingsrit ontvangen met koffie in het gemeentehuis van Hillegom. De burgemeester van Hillegom, de heer Arie van Erk, geeft om 11.00 uur het startsein voor de rit.

Een impressie van de Hillegomse dag vindt u hier Herdenkingsrit 75 wegenwacht | Hillegom Online