Hillegom – Van 9 tot en met 17 november vindt in heel Nederland de zeventiende editie van de Nationale Kunstweek plaats. Een groot aantal ateliers, kunstinstellingen, galerieën, kunstuitlenen, musea en gemeenten biedt tijdens de Kunstweek inspirerende workshops, exposities en meer, waardoor kunstliefhebbers in heel Nederland een week lang extra van beeldende kunst kunnen genieten. Bij Galerie / Kunstuitleen Bollenstreek exposeren bekende fotografen James Kerwin, Hans Pieterse en Hester Blankestijn in de expositieruimte.

JAMES KERWIN

De foto’s van James Kerwin kenmerken zich door de urban fotografie met name de verlaten panden en interieurs. De toeschouwer wordt meegenomen in het beeld waar geen ruis is van bewegende mensen en voorwerpen. Het is rustig en vredig. James Kerwin is een beeldende kunst fotograaf uit Norwich in Engeland. Het was oktober 2013 en James fotografeerde ongeveer 4 jaar, toen hij afbeeldingen op het internet zag van voormalige psychiatrische instellingen in onder meer Engeland. Hoewel het niet zijn stijl was van de fotografie, voelde hij zich meteen ertoe aangetrokken en wilde hij er meer van zien. Sinds die dag reisde James op grote schaal naar geheime locaties om het verval en verwaarlozing van deze vaak prachtige plekken vast te leggen, zoals verlaten kastelen en oud-energiecentrales. De fotograaf heeft diverse fotowedstrijden en Awards achter zijn naam staan.

HESTER BLANKESTIJN

De klassieke foto’s van Hester Blankestijn laten een serie seizoenen zien van opgestelde stillevens van fruit en vogels. De kunstenares heeft haar opleiding afgerond aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag in 1999, en is daarna direct als zelfstandig fotograaf aan de slag gegaan.

HANS PIETERSE

Kenmerkend aan het werk van Hans Pieterse zijn de uitvergrote bloemen in een te kleine vaas, waardoor je een bijzonder compositie krijgt. De fotostudio van Hans Pieterse is als een laboratorium of een operatieruimte: boordevol technische mogelijkheden en clean. Met een compressor maakt hij het te fotograferen onderwerp stofvrij: “Ik ga bijna chirurgisch te werk. Ik heb het vak geleerd in de analoge tijd en toen was stofdeeltjes wegshoppen er niet bij. “Zo mooi schoon heb ik het nog nooit gehad” is wat ik terug krijg van beeldbewerkers.’

TECHNIEK

Alle kunstwerken zijn echte C-prints. Revolutionaire led-technologie stelt old school fotopapier bloot aan de beelden. Er wordt gebruik gemaakt van Fujicolor Crystal Archive-papier. Vervolgens wordt de foto ontwikkeld net als in een donkere kamer. Met volledige ononderbroken toonafdrukken met uitzonderlijk scherpe beelddetails als resultaat. De fotografische prints zijn gemonteerd tussen een vel acryl en een dibond-rugvel. De dikte van elk vel is 3 mm. Alleen hooggekwalificeerde materialen worden gebruikt om zo het juiste resultaat te krijgen. Het acryl voorkomt dat de foto UV-stralen en vroege veroudering veroorzaakt. Het resultaat is een kunstwerk met een uitstekende museale uitstraling.​

Lees ook: Maak je eigen keramische schoen.

EXPOSITIE FOTOGRAFIE

De expositie ‘Fotografie’ is te bezichtigen t/m 15 december 2019. Zondag 10 november om 13.00 uur is er tevens een kinderworkshop ‘Maak je eigen keramische schoen’ op het atelier. Tijdens deze expositieperiode is de galerie extra geopend op zondag 10 november en zondag 15 december van 11.00 tot 16.00 uur. Meer informatie over de workshop en de voorwaarden over het lenen van kunst, vindt u op onze website: www.kunstuitleenbollenstreek.nl.